De nachtmerrie voor iedere smartphone-gebruiker; waterschade. Je laat je toestel vallen in de wc of je bakje koffie valt over je smartphone heen. Je raakt meteen in paniek en je begint te googlen naar wat je moet doen om je toestel te redden.
De meeste mensen denken dat nieuwe smartphones 100% waterdicht zijn. Jammer genoeg zijn toestellen bijna nooit waterdicht, maar waterbestendig. Met een simpele woordentruc laten fabrikanten je doen geloven, dat het toestel geheel waterdicht is. Wij adviseren dan ook om nooit met je toestel te gaan zwemmen of te douchen. In eerste instantie kan het lijken alsof het toestel dit aankan, maar naar mate van gebruik raakt het toestel beschadigd door vocht.
Wat moet je doen bij waterschade?
Allereerst is het handig het toestel uit te schakelen om kortsluiting te voorkomen. De combinatie van stroom en water is zeker niet veilig en is het dus verstandig om je smartphone uit te zetten.
Verwijder daarna onderdelen als de simkaart, batterij en eventueel geheugenkaart van je smartphone. Bij nieuwe smartphone modellen is het verwijderen van de batterij helaas niet mogelijk maar door de overige onderdelen veilig te stellen, beperk je de schade.
Vervolgens is langsgaan bij een smartphone reparatiebedrijf de beste optie. Trucjes als vocht laten onttrekken door middel van je toestel in ongekookte rijst te plaatsten, zijn fabeltjes die het probleem tijdelijk oplossen. Je toestel wordt voor een kleine deel ontnomen van vocht, maar in de meeste gevallen dringt de schade door tot het moederbord. Het moederbord bevat kleine chips die goed op elkaar zijn vastgezet en bij waterschade kun je dit niet reinigen zonder het toestel te openen.
Waterschade herstellen
Wij van PhoneDokter zijn gespecialiseerd in het herstellen van waterschade bij smartphones, tablets en laptops. Je kunt een afspraak maken via de online agenda. Geen tijd om langs te komen? Stuur dan je toestel op.
✓ 70% van de waterschade gevallen kunnen wij herstellen
✓ Altijd binnen 30 minuten oxidatievrij. Na 1-2 werkdagen geven wij terugkoppeling over de haalbaarheid van de reparatie
✓ Als reparatie niet mogelijk is verklaren wij je toestel totalloss. Dit kun je vaak voor verzekeringsdoeleinden gebruiken
✓ Transparantie, meekijken tijdens de reparatie
✓ 8 jaar erkend reparateur
✓ Bestaande klanten mogen een toestel gratis laten onderzoeken op schade