Grijze strepen op je iPhone scherm

9 Sep. 2020

Ontstaan er grijze strepen op je iPhone scherm? Of blijft het scherm flikkeren? Gebruik de volgende tips om het probleem op te lossen.

 

Er zijn veel bekende problemen met de iPhone. Een probleem die vaak voorkomt, zijn grijze strepen die in het beeldscherm kunnen verschijnen. Scherm problemen kunnen vaak bij de iPhone voorkomen, zoals een flikkerende scherm of een rode scherm. Al deze scherm problemen zijn de oorzaak van een designfout van Apple. De touch IC zijn twee chips in het moederbord, die het scherm controleert. Het probleem staat bekend onder de iPhone community als de ‘Touch Disease’. 

 

Waarom zijn er grijze strepen op mijn iPhone scherm?

U zult misschien denken dat het probleem door een defecte touch IC wordt veroorzaakt. Maar als u uw iPhone 6 al jaren gebruikt en het probleem is pas ontstaan, dan is er een kans dat het probleem door een softwareprobleem wordt veroorzaakt. Soms kan een app of het iOS systeem een softwareprobleem veroorzaken. Apps kunnen stoppen met werken of kunnen na een update bugs bevatten, die ervoor kunnen zorgen dat het toestel niet optimaal werkt. Een instelling die verkeerd ingesteld staat, kan ook ervoor zorgen dat er grijze strepen op het scherm verschijnen.

Bij sommige toestellen kunnen grijze strepen aan de bovenkant van het scherm verschijnen, vooral bij het gebruik van de camera app. Grijze strepen komen voor bij het gebruik van de verschillende camera modi, tijdens het maken van een foto in portretmodus of tijdens het opnemen van een video met de voorcamera. Grijze strepen die alleen in de camera app voorkomen zijn geïsoleerd tot de camera app en worden niet door een defecte touch IC of een bug in het besturingssysteem veroorzaakt. Het probleem in de camera app wordt door een verkeerde instelling of een bug veroorzaakt. Blootstelling aan artificiële verlichting kan ook voor scherm problemen zorgen tijdens het gebruik van FaceTime.

Volgens sommige experts zijn grijze strepen, die op het scherm ontstaan de gevolgen van slechte optimalisatie van de nieuwste iOS versies. Apple heeft een tijd geleden een iOS update uitgebracht, die de processor snelheid verlaagt. Apple heeft de processorsnelheid van het toestel verlaagt om andere problemen met het toestel op te lossen.

Naast grijze strepen kunnen iPhone schermen ook rood, blauw of groen worden. Beeldscherm instellingen die verkeerd ingesteld kunnen zijn, kunnen ook de reden zijn dat de bovengenoemde problemen ontstaan. U kunt denken aan een soortgelijke probleem op uw computer, wanneer u de verkeerde resolutie instelt. Het probleem ontwikkelt eigenlijk omdat de CPU niet de gekozen resolutie kan uitvoeren. Nieuwe softwareversies kunnen nieuwe functies en bugfixes bevatten. Helaas kunnen die bugfixes een bug op een andere toestel oplossen, maar andere bugs kunnen op andere toestellen juist ontstaan.

Wanneer uw iPhone onvoldoende interne geheugen of opslagruimte heeft, kunnen verschillende problemen ontstaan. Het toestel kan bijvoorbeeld langzaam werken, het scherm kan niet meer op aanraking reageren of het openen van HD afbeeldingen of video's kan een paar minuten duren.

In andere gevallen kan fysieke- of waterschade ook voor het scherm probleem zorgen. Grijze strepen of andere scherm problemen kunnen soms na het ongeluk ontstaan. Het is dus mogelijk, dat het probleem het gevolg van de schade is. In dat geval zou u uw iPhone 6 moeten laten repareren. Als uw scherm niet gebarsten is, heeft uw iPhone waarschijnlijk een defecte touch IC chip. Touch IC reparatie is een zeer complexe reparatie, die alleen door een gecertificeerde reparateur uitgevoerd moet worden.    

Als uw iPhone geen fysieke- of waterschade heeft, kunt u de onderstaande stappen gebruiken om het softwareprobleem op te lossen. Controleer of het probleem werkelijk door een app of een bug in het besturingssysteem wordt veroorzaakt.

 

Herstart je iPhone

Kleine bugs kunnen bij een herstart opgelost worden. Deze bugs kunnen problemen in het besturingssysteem veroorzaken, waardoor verschillende grijze strepen op het scherm kunnen ontstaan. Om uw iPhone te herstarten, is wat u moet doen.

 

1- Houd de aan-uit knop ingedrukt, tot de schuifknop op uw beeldscherm verschijnt.

2- Sleep de knop naar rechts om de iPhone uit te schakelen.

3- Wacht 1 tot 2 minuten.

4- Houd de aan-uit knop ingedrukt, totdat het Apple logo op uw beeldscherm verschijnt. 

Ontstaat het probleem nog steeds? Probeer meerdere herstarten uit te voeren.

 

1- Houd tegelijkertijd de sluimerknop en de thuisknop voor ongeveer 3 seconden ingedrukt.

2- Na ongeveer 10 seconden zal het Apple logo verschijnen en de iPhone zal ook automatisch aan gaan.

 

Beperk de transparantie 

Door de transparantie van uw iPhone scherm te beperken, kan het probleem tijdelijk opgelost worden. Scherm problemen zoals witte balken of een flikkerende scherm zijn tijdelijk op te lossen door bepaalde toegankelijkheid in instellingen aan te passen. Om de transparantie van uw scherm te beperken, volg de onderstaande stappen.

 

Ga naar instellingen > Toegankelijkheid > Tekstopties > Verhoog contrast > Maak minder doorzichtig.

 

Controleer of uw opslagruimte vol is

Een volle opslagruimte kan de prestaties van uw iPhone 6 beïnvloeden. Er zal een bericht verschijnen als de opslagruimte vol is. Door ruimte vrij te maken, zal het scherm probleem misschien opgelost worden. U kunt op verschillende manieren ruimte op uw iPhone 6 geheugen vrij maken.

 

Webapps gebruiken

Apps die u niet vaak gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de app van uw krant of de 9292 app kunnen ook via een webbrowser geopend worden. Vaak zijn mobiele websites net zo goed, zonder dat u een app hoeft te installeren.

 

Apps verwijderen

Er zal een paar apps zijn die u bijna nooit hebt gebruikt. Probeer zoveel mogelijk de standaard apps die met uw iPhone meegeleverd was te gebruiken. Probeer apps te verwijderen, die dezelfde functie hebben. Navigatie en weer apps hebben dezelfde functionaliteit en is het gebruik maken van één soort app voldoende. Om een app te verwijderen, ga naar:

 

Instellingen > Algemeen > iPhone opslag > Tik op een app > App verwijderen

 

App cache wissen

Veel apps bieden de mogelijkheid om zelf de cache te legen. Soms gaat dat automatisch, maar je kunt het soms ook handmatig doen. Apps gebruiken cache voor tijdelijke informatie. Een nieuwsapp kan de cache gebruiken om een pagina sneller te openen. De cache wissen kan veel ruimte op uw iPhone vrijmaken. Om de cache van een app te wissen, ga naar:

 

De app > Instellingen > Cache > Cache wissen

 

Schakel iCloud for iWork uit

 

Grijze strepen die ontstaan op uw scherm tijdens het gebruik van Pages, Numbers of Keynote veroorzaakt iCloud mogelijk het probleem. iCloud for iWork uitschakelen heeft verschillende scherm problemen bij andere iPhone modellen opgelost. Om iCloud for iWork uit te schakelen, ga naar:

 

Instellingen > iCloud > Documenten & Data > Pages, Keynotes en Numbers > Tik op de schakelaar om uit te schakelen.

 

Grijze strepen tijdens het gebruik van de camera app

Als er grijze strepen tijdens het gebruik van de camera app op het scherm verschijnen, betekent dat er een bepaalde instelling verkeerd geselecteerd is. Door portretmodus en 60 fps videos opnames uit te schakelen, wordt vaak het probleem opgelost. Om portretmodus en 60 fps videos opnames uit te schakelen, ga naar:

 

Portretmodus uitschakelen

 

Instellingen > Foto’s en Camera > Portretmodus > Tik op de schakelaar om uit te schakelen.

 

60 fps videos uitschakelen

 

Instellingen > Foto’s en Camera > Neem video op in 60 fps > Tik op de schakelaar om uit te schakelen.

 

Je iPhone herstellen

Let op! U zult na een herstel alle gegevens kwijtraken. Er wordt aangeraden om een back up van uw gegevens te maken via iCloud.   

 

U kunt als laatst een herstel proberen uit te voeren. Bij een herstel zal alle gegevens verwijderd worden en het iOS systeem zal opnieuw geïnstalleerd worden. Een herstel lost meestal elke softwareprobleem op, die u met uw toestel ervaart. U kunt op twee manieren uw iPhone herstellen.         

 

Via iCloud herstellen

 

U kunt een herstel zonder een computer uitvoeren. Om uw iPhone via iCloud te herstellen, ga naar:

 

Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

 

Via iTunes herstellen

 

Als u een herstel via iTunes uitvoert, wordt de nieuwste iOS versie gedownload en automatisch op uw iPhone geïnstalleerd. Om uw iPhone 6 via iTunes te herstellen, volg de onderstaande stappen.

1- Zorg ervoor dat u de laatste versie van iTunes gebruikt.

2- Sluit uw iPhone aan op een computer.

3- Klik op het iPhone icoontje in iTunes.

4- Klik op ‘Herstel’.

 

Je iPhone laten repareren

Is het probleem niet opgelost? Dan zal u het scherm moeten vervangen. Het probleem wordt dus niet door een softwareprobleem veroorzaakt, maar door een hardwareprobleem. Zijn er geen barsten op uw beeldscherm, maar wel grijze strepen? De touch IC of de LCD connector moeten dan vervangen worden. Touch IC en LCD connector zijn moederbord reparaties en worden binnen 1 á 2 werkdagen uitgevoerd. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »