Waterschade smartphone

Hedendaags beweren steeds meer fabrikanten, dat de toestellen die zij produceren waterdicht zijn. Maar in hoeverre zijn smartphones écht waterdicht? In deze blog vind je het antwoord.

De waterdichtheid van smartphones worden aangeduid met IP-codes (Ingress Protection Rating). De IP-rating wordt aan de hand van twee factoren bepaald. Ten eerste wordt gekeken in hoeverre een toestel beschermd is tegen het indringen van objecten. De score voor deze factor verschilt tussen 1 en 6.
Voor de tweede factor wordt er gekeken naar de waterdichtheid. De score voor deze factor verschilt tussen 1 en 8. Hoe hoger de score is, hoe waterbestendiger het toestel is.
De twee scores creëren uiteindelijk samen de IP-rating van een smartphone. De hoogst haalbare IP-score is dus 68.

iPhone

De nieuwe toestellen van Apple, de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X, hebben een IP-rating van 67. Aangezien deze smartphones voor de eerste factor het hoogst haalbare score hebben behaald, zul je geen stof vinden aan de binnenkant van deze toestellen. Maar op het gebied van waterdichtheid kan het net iets beter. Apple kan niet garanderen, dat het toestel een duik in het zwembad overleefd.

Samsung

Samsung-toestellen doen het ietsjes beter dan de iPhone-apparaten. De smartphones van Samsung scoren sinds 2016 een 68 voor de IP-rating. De Samsung Galaxy S8, S8+, Note 8 en de nieuwere S9-lijn zijn allemaal waterbestendig.

LG

De Zuid-Koreaanse bedrijf LG produceert enkele smartphones met een IP-score van 68. De LG G6 en de LG V30 zijn volgens de IP-rating waterdichte toestellen, want ook deze toestellen behalen de maximale score.

Andere fabrikanten

Enkele fabrikanten ,waaronder Sonim, Ecom, Ruggear en CAT, sluiten garantievoorwaarden aan bij de IP-codering. Volgens CAT zou een toestel met IP-rating 68 gebruikt kunnen worden voor onderwaterfotografie met voorwaarde. De fabrikant geeft duidelijk aan, dat er niet meer dan 2 meter diep en 30 minuten lang gedoken moet worden.

Ondanks steeds meer smartphones worden bestempeld met een IP-rating van 68, wordt aangeraden om contact met zout water te vermijden. De IP-ratings zijn namelijk gebaseerd op contact met schoon (zoet) water.
Fabrikanten proberen toestellen beter bestand te maken tegen dagelijks gebruik. De IP-score is meestal daarom gebaseerd op de waterbestendigheid van een toestel tegen een regenbui of plons in het afwaswater. Bovendien wordt vocht- en waterschade totaal afgesloten van garantie, daarom blijft het verstandig om geen duik in het zwembad te nemen met je smartphone. Tevens wordt ondanks de IP-rating van een toestel bijna nooit enkele harde garantie gegeven, dat het toestel 100% waterdicht is.

Waterschade opgelopen?

Heb je waterschade opgelopen? Het is erg belangrijk om vocht- en waterschade snel te verwijderen, alvorens andere componenten in het toestel beschadigd raken. Wanneer waterschade niet snel wordt herstelt, kan het moederbord instabiel raken. Bij een instabiele moederbord is een reparatie niet meer mogelijk en wordt het toestel total loss verklaard.

Phonedokter is gespecialiseerd in het herstellen van vocht- en waterschade. Maak nu een afspraak voor een reparatie. Wij verwijderen waterschade binnen één werkdag. Niet de mogelijkheid om langs te komen? Klik hier om het toestel op te sturen.

Nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice door te bellen naar 0852736890. Of stuur ons een bericht door op de WhatsApp-icoon rechtsboven te klikken.